csütörtök 21. október 2021

Tájékozódjon

 


Gazdaság-

és szociálpolitika
egy igazságosabb Európa?- A tények -

 Luxemburg több mint hétszer gazdagabb, mint Románia és Bulgária. Az EU-ban több mint 120 millió ember van kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának. A válság idején a pénzügyi szektor összesen mintegy 4,6 trilliárd EUR-t kapott az uniós tagállamoktól.
Nem lehet csökkenteni az EU-n belül a jóléti szintben lévő nagy különbségeket? Meg lehet határozni közös minimális szociális standardokat és alapjogokat?
Nem kellene az adózás réven is biztosítani az államháztartáshoz való méltányos hozzájárulást? 

 

 

- Mit tehet az EU? -

 

A nemzeti politikák uniós szintű gazdasági koordinációja 1957-re, az európai projekt kezdeteire nyúlik vissza, amikor az Európai Gazdasági Közösség létrejött. Azóta tizennyolc tagállam szorgalmazza a még további koordinációt az euró fizetőeszközként történő elfogadásával. A jelenlegi pénzügyi válságra adott válaszként, a pénzügyi stabilitás biztosítására, az EU megpróbálta összehangolni az erőfeszítéseket, és elfogadott egy keretet a megerősített költségvetési és gazdasági felügyeleti mechanizmusokra vonatkozóan (pl. kettes csomag, hatos csomag, bankunió, ESM).

 

A közvetlen adók a tagállamok felelősségébe tartoznak. Azonban az EU járhat el többnyire a közvetett adók, mint például az ÁFA szabályozásának ügyében, amely hatással lehet az EU-ban a tisztességes versenyre, és az egységes piac megfelelő működésére. Az utóbbi - mint az Európai Unió egyik legfontosabb vívmánya - lehetővé teszi az emberek, az áruk, a szolgáltatások, a vállalkozások és a pénz olyan szabad mozgását az EU-ban, mint egy országon belül.

 

- LATEST NEWS ON THIS TOPIC -
  • "Az EU gazdaság és szociálpolitikját a szolidaritás elve vezérli?"
  • "A szociálpolitika elég figyelmet kap, vagy a tőke és a gazdasági növekedés prioritást élvez az emberek és az ő társadalmi szükségleteik védelme előtt?"
http://theeuropeexperience.eu/