Monday 18. January 2021

What can the EU do?

- Mit tehet az EU? -

 

Az EU külpolitikai szerepét egyfelől az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) diplomáciai karon keresztül tölti be. Mint egységes szervezet, ez képviseli az EU stratégiai érdekeit, és különböző témákban segíti fenntartani a partnerséget és párbeszédet a kulcsfontosságú nemzetközi szereplőkkel. Az európai szomszédságpolitikán keresztül az EU a déli és keleti szomszédjaival együtt dolgozik a politikai együttműködés és a gazdasági integráció előmozdítása érdekében. Külföldön az EU-t számos uniós delegáció képviseli, melynek funkciói hasonlóak egy nagykövetségéhez.

 

A Közös Biztonság és Védelempolitikával az EU célja, hogy megerősítse a nemzetközi biztonságot és békét. Számos békefenntartó műveletet és civil missziót hajtott végre világszerte, amelyekkel a konfliktus-megelőzéstől kezdve a határellenőrzésen át a helyi rendőrség kiképzéséig különböző feladatokat végzett el.

 

Az ember által okozott és a természeti katasztrófák esetén az EU szintén forrásokat biztosít gyorssegélyre az áldozatok számára a humanitárius segítségnyújtási politika keretében. Az európai humanitárius segítségnyújtás központi koordinációs intézménye az Európai Közösség Humanitárius Segélyek Hivatala (ECHO).

 

A fejlesztéspolitika révén, az EU támogat harmadik országokat a szegénység fenntartható módon történő felszámolására irányuló erőfeszítéseikben. Ezenfelül, a fejlődő országokkal folytatott párbeszéden keresztül, törekszik a jogállamiság, a jó kormányzás, az emberi jogok és alapvető szabadságok előmozdítására és tiszteletben tartására. Az emberi jogokkal kapcsolatos politika hatékonyságának és láthatóságának fokozása érdekében az EU kijelölt egy, az emberi jogokkal foglalkozó különleges képviselőt.

 

A közös kereskedelempolitikának és a fokozatosan kiterjesztett kizárólagos hatáskörének köszönhetően, az EU vált a világban a nemzetközi kereskedelem egyik legfontosabb szereplőjévé. Világszerte több mint 100 ország fő kereskedelmi partnere. Mint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagja, az EU is a Dohai Fejlesztési Menetrend aktív szereplője, amelynek célja a kereskedelem további liberalizálása, míg ezzel egyidejűleg javítja a fejlődő országoknak a globális piacokhoz való hozzáférését. Jelenleg az EU az Egyesült Államokkal a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséget (TTIP) tárgyalja.

 

       

 

http://the-europe-experience.eu/